PROJEKTID

Ukraina põgenike toetamine trauma ületamisel ja Eestisse elama asumisel

Projekti kestus: oktoober 2023 – september 2025

Projekti rahastaja: Ameerika Ühendriikide valitsus

Projekti partnerid: DocuMental Care Clinic, MTÜ Shokkin Group

Projekti maht: 575 160 USD

Eesti on Ukraina sõjapõgenike saabumise tulemil muutunud Euroopa ühest madalaima põgenike arvuga riikidest, üheks suurimaks. See on esitanud Eesti haridus- ja tervishoiusüsteemile, tööturule ja lõimumissüsteemile märkimisväärseid väljakutseid. 

Mondo projekti eesmärk on Ukraina sõjapõgenike parem kaasatus Eesti ühiskonda. Selle saavutamiseks keskendume neljale peamisele eesmärgile: suurendada Eesti ja Ukraina noorte vahelisi tähenduslikke isiklikke kontakte; tõsta Eesti haridustöötajate võimekust mitmekultuurilises klassiruumis toimetulekuks ja toetada Ukraina õpetajate lõimumist Eesti haridussüsteemi; parandada Ukraina põgenike digioskusi, et toetada nende tööhõivet Eestis; parandada Ukraina põgenike vaimset tervist, et nad saaksid aktiivselt osaleda Eesti ühiskonnas.

Projekti perioodil toome Eesti ja Ukraina inimesi kokku noortelaagrites ja kohtumisüritustel, kus erineva taustaga inimesi ühendavad toit, muusika ja sisukad vestlused. Lisaks pakume Ukraina põgenikele tasuta vaimse tervise nõustamist Documental kliiniku kaudu, kus konsultatsioonid toimuvad veebikohtumistel Ukraina spetsialistidega ukraina keeles. Digipädevuste koolitused aitavad põgenikel olla edukad Eesti e-riigis ja digiteenustega toimetades.

Projektijuht:
Meelis Niine
meelis@mondo.org.ee