PROJEKTID

Soolise võrdõiguslikkuse edendamine Armeenias

Projekti kestus: september 2024 – detsember 2024

Projekti rahastaja: ESTDEV – Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus

Projekti partnerid: Women’s Rights House

Projekti maht: 19 120€

Armeenias dikteerivad traditsioonilised soorollid ja patriarhaalsed viisid sageli ühiskondlikke protsesse ja norme ning naised seisavad oma õiguste saavutamisel silmitsi märkimisväärsete väljakutsetega. Poliitilisi ametikohti täitvate naiste arv riigis ebaproportsionaalselt väike võrreldes meestega ning otsustusõigus on piiratud. Naised ja tüdrukud veedavad 21,7% oma ajast koduseid töid tehes, samas kui meeste puhul on see 4,4%. 

Eriti sügavalt on soostereotüübid juurdunud Širaki piirkonnas, kus tegutseb Mondo partner Women’s Rights House. Avalikkuse vähene teadlikkus soolise võrdõiguslikkuse tähtsusest avalikus arutelus ning poliitikas süvendab probleemi veelgi. Olukorda riigis on muutnud keerulisemaks ka aastakümneid kestnud konflikt Mägi-Karabahhi piirkonnas, mis eskaleerus 2023 aasta septembris ning sundis pea kõik piirkonna elanikud jätma oma maise vara ja pagema Armeeniasse. 

Mondo projekt “Kodanikuaktiivsuse ja heade valitsemistavade edendamine Širak piirkonnas Armeenias läbi haridustöötajate teadlikkuse tõstmise soolise võrdõiguslikkuse teemadel” edendab soolist võrdõiguslikkust ja kaasaegset, inimõigustega arvestavat kooliharidust, keskendudes Širaki maakonnale. Projekti käigus pakume õpetajatele täiendkoolitusi inimõiguste, soolise võrdõiguslikkuse, kiusamise ja soolise vägivalla teemadel. Lisaks tõstame avalikkuse teadlikkust teemast ning selle olulisusest.

Projektijuht:
Iti Aavik
iti.aavik@mondo.org.ee