02.12.11

Eesti õpilased ja välisministeerium peavad Afganistani lastele õppimisvõimaluse tagamist selle riigi tulevikule esmatähtsaks

02.12.2011
Nr 391-E

Õpilased neist Eesti koolidest, kellel on sõpruskoolid Afganistanis, andsid täna välisminister Urmas Paetile üle ühiskirja, mille eesmärk on juhtida tähelepanu hariduse olukorrale Afganistanis.

Viimase kümne aasta jooksul on Afganistanis kooliskäivate laste arv kiiresti kasvanud. Kuid riigis on endiselt piirkondi, kus pooled lapsed koolis ei käi. Oma pöördumises reastavad õpilased peamised põhjused, mis takistavad Afganistanis elavatel lastel haridust saada ning pakuvad välja lahendused, et Afganistanis oleks 2020. aastaks algharidus kättesaadav kõigile lastele.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti kooliõpilased välisministeeriumiga samal seisukohal, et Afganistanis on väga oluline arendada haridusvaldkonda. „Olen Afganistani külastades käinud ka sealsetes koolides ning sellist õppimisindu kui Afganistani laste seas pole ma kuskil kohanud. Õpilaste pöördumises kirjapandud mõtted ja soovitused kinnitavad, et keskendumine hariduse edendamisele Afganistanis on selle riigi tuleviku jaoks võtmetähtsusega,” märkis ta.

Välisminister avaldas kohtumisel tänu Eesti-Afganistani sõpruskoolide ettevõtmises osalenutele. „Suured tänud õpilasele ja õpetajatele ning muidugi ka Jaan Tõnissoni Instituudile, Mondole ja eriti Maari Rossile, kes selle projekti õnnestumise nimel on palju vaeva näinud,” ütles Paet.

Manifesti kirjutasid ühiselt Eesti, Rootsi, Suurbritannia ja Slovakkia õpilased koolidest, kellel on sõpruskool Afganistanis ning samasugune sündmus toimub üheaegselt kõigis neljas riigis. Korraldajad on Jaan Tõnissoni Instituut (Eesti), Afghan Connection (UK), Swedish Committee for Afghanistan (Rootsi), ja People in Peril (Slovakkia).

Eesti õpilased andsid 24. novembril manifesti üle ka Suurbritannia parlamendile. Manifesti võtsid vastu parlamendiliikmed, Suurbritannia rahvusvahelise arengu minister Alan Duncan ning Afganistani haridusminister Farooq Wardak.

Manifesti teksti leiab siit

Nelja Euroopa mittetulundusühingu koostöös on 60 Euroopa kooli leidnud endale sõpruskooli Afganistanis. Eestist osaleb 11 kooli, kellel kõigil on oma sõpruskool Põhja-Afganistanis. Koolid vahetavad oma sõpruskooliga pakke, korraldavad Skype kaudu videokonverentse, samuti on Eesti koolid toetanud Afganistani koole rahaliselt. On toimunud mitu Eesti õpetajate ja ajakirjanike visiiti Afganistani.

Afganistanist on sõpruskoolid järgmistel Eesti koolidel: Alatskivi keskkool, Antsla gümnaasium, Kuressaare gümnaasium, Laulasmaa kool, Põlula kool, Põlva Ühisgümnaasium, Tallinna Laagna lasteaed ja põhikool, Tartu Hiie kool, Vanalinna Hariduskolleegium, Tallinna Tehnikagümnaasium, Tallinna Pae Gümnaasium.

Fotod: http://www.flickr.com/photos/estonian-foreign-ministry

VÄLISMINISTEERIUMI PRESSITALITUS
637 7654
513 8689
pressitalitus[at]mfa.ee
www.vm.ee

VAATA KÕIKI UUDISEID

Mondo vabatahtlikud jagavad Tartu Tudengipäevadel oma lugusid

19.04.24

Tartu Tudengipäevadel 27. aprillil jagavad kolm Mondo vabatahtlikku oma lugusid lähetustelt Ghanas, Keenias ja Ugandas. Kolme tunni jooksul kuuleme Eve, Saile ja Marteni tööst käsitööliste, IT klassi või kohalike organisatsioonidega. Sündmus on kõigile tasuta, ent palume registreeruda siin. Üritus toimub eesti- ja ingliskeelsetes jututubades, kus iga vabatahtlik võtab huvilised endaga rändama läbi põnevate lugude kogukonnast.
LOE EDASI
VAATA KÕIKI