17.08.24

Toidu kuivatamine pakub Mondo partnerkogukondadele tuge kliimamuutustega kohanemisel

Tänavu viib Mondo oma partnerkogukondadele Gruusias, Keenias ja Ugandas 108 toidukuivatit, mis toetavad nende toimetulekut ja vähendavad toiduraiskamist. 

Toit on elutähtis osa meie argipäevast, ent miljonitele inimestele ei ole igapäevane toit kindlustatud ehk igapäevaselt kättesaadav. Kliimamuutustest tingitud põuaperioodid, hoovihmad ning muud muutused ilmamustrites suurendavad veelgi toidujulgeoleku all kannatavate inimeste arvu.

Koostöös Eesti ettevõttega GlobeDry ning Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel saavad kolm Mondo partnerkogukonda päikeseenergial töötavad toidukuivatid. Üks kuivati säästab aastas roiskumisest ca 1500 kg toitu, mis omakorda hoiab aastas ära 5172 kg CO2 ekvivalendi õhku paiskamise. Lisaks annab see väikefarmeritele võimaluse kiirelt ja hügieeniliselt vilju säilitada ning ka müüa. Tänu sellele suureneb kogukondade toidujulgeolek, väheneb toidu raiskamine, sellega seoses CO2 heitmed ja täienevad kogukondade sissetuleku allikad. Kõik see aitab kaasa kliimamuutuste leevendamisele ja nendega kohanemisele.

Projektijuht Egle Küngas ja Mondo Keenia tegevuste juht Hanna-Marta Lunge käisid Pärnumaal, Eestis vaatamas, kuidas toidukuivatid valmivad. Vaata kõiki pilte Mondo Flickrist

Iga toidukuivati alates ventilaatoritest päikesepaneelide ja ratasteni on kokku monteeritud suure hoole ja armastusega komplekteerija Sulevi poolt. Tema varasem kogemus erinevate masinate ja seadmetega töötamisel on siin suureks väärtuseks, sest omavahel peavad ideaalselt kokku sobituma juhtmed, ventilaatorid, päikesepaneelid ja palju muud – paras pusle! Ja seda lausa 108 korda.

“Väga põnev oli näha toidukuivatite valmimist. Kõik vajalikud jupid ja osad on tehases kohal, nüüd jääb üle oodata kuivatite lõplikku valmimist ning siis koos vajalike lisatarvikutega Gruusia, Keenia ja Uganda suunas teele panna.” muljetas projektijuht Egle Küngas. 

Mondo Keenia tegevuste juht Hanna-Marta Lunge näeb toidukuivatites potentsiaali lisaks puu- ja juurviljade kuivatamisele ka seemnete paremaks säilitamiseks. Kui seemned pole korralikult kuivatatud ja säilitatud, siis võivad need näiteks hallitama minna ning see võib väikefarmeritest peredele olla suur risk.

Toidukuivatid jõuavad kogukondadesse tänavu sügisel. Projektist saab rohkem lugeda siit. Mondo keskkonnaprogrammi saab toetada heateokingituste kaudu toetades vähemate võimalustega kogukondade ligipääsu päikesepaneelidele, puude istutamisele või veele. 

Tegevus viiakse ellu KIK rahastatud Mondo projektist “Toidujulgeoleku suurendamine ja toiduraiskamise vähendamine päikeseenergial toimivate toidukuivatite abil Ugandas, Keenias ja Gruusias”.

VAATA KÕIKI UUDISEID

Toidu kuivatamine pakub Mondo partnerkogukondadele tuge kliimamuutustega kohanemisel

17.08.24

Tänavu viib Mondo oma partnerkogukondadele Gruusias, Keenias ja Ugandas 108 toidukuivatit, mis toetavad nende toimetulekut ja vähendavad toiduraiskamist.  Toit on elutähtis osa meie argipäevast, ent miljonitele inimestele ei ole igapäevane toit kindlustatud ehk igapäevaselt kättesaadav. Kliimamuutustest tingitud põuaperioodid, hoovihmad ning muud muutused ilmamustrites suurendavad veelgi toidujulgeoleku all kannatavate inimeste arvu. Koostöös Eesti ettevõttega GlobeDry ning
LOE EDASI
VAATA KÕIKI