18.03.25
Puu- ja aedviljade kuivatamine aitab tagada Gruusia haavatavamate kogukondade toidujulgeolekut
Mondo keskkonnaprogrammi osana jõudis mullu sügisel Gruusiasse 36 päikeseenergial toimivat toidukuivatid, mis kohe ka aktiivselt kasutusse pandi. Esimeste kuudega säilitasid kogukonnad juba 474 kilogrammi hooajalisi vilju!
Eesti pere-ettevõtte GlobeDry ehitatud toidukuivatid on osa Mondo projektist, mille raames saavad Mondo partnerkogukonnad Gruusias, Keenias ja Ugandas tuge toiduraiskamise vähendamiseks. Kuivatid aitavad hooajalisi vilju pikemal perioodil säilitada ning suurendavad seega kliimamuutustele haavatavate kogukondade toidujulgeolekut.
Esimesed toidukuivatid jõudsid Gruusiasse mullu oktoobris. 36 päikeseenergial toimivat toidukuivatit sai kohe ka käiku panna, sest meie talvisel perioodil valmivad Gruusias erinevad tsitruselised nagu mandariinid, apelsinid, aga ka hurmaad ja feihoad. Esimestel kuudel osalesid Samegrelo piirkonna elanikud toidukuivatite kasutamise koolitusel, kus õpiti tundma nii toidukuivatit, kui ka selle kasutamiseks vajalikke toidukäitlemise ja -hügieenivõtteid, samuti ettevõtluse ja keskkonnahoiuga seonduvat.
Kokku on seni koolitustel osalenud 89 Samegrelo piirkonna elanikku: neil on huvi ettevõtluse vastu, neil on kogemus põllumajandussektorist ning eelisjärjekorras on programmis osalenud ja toidukuivati saanud sotsiaalselt kindlustamata naised. Mondo kohapealse partneri Association Merkuri sõnul on tagasiside koolitustele olnud “ülevoolavalt positiivne”. Uued oskused koos praktilise võimalusega aitavad vähendada toidu raiskamist ja annavad võimaluse tulevikus ka lisasissetulekut teenida. Kui muidu võtab viljade kuivatamine kohalike naiste sõnul ca viis päeva, siis tänu toidukuivatile ainult kaks päeva. Toiduraiskamise vähendamine on üks mõjusamatest viisidest, kuidas kliimamuutuseid leevendada, toidu säilitamine suurendab aga kogukondade toidujulgeolekut ning annab maapiirkonna elanikele võimaluse kliimamuutustega paremini kohaneda.
“Gruusias on toidu ja viljade kuivatamine tavapärane, toidukuivatite abil saavad grusiinid ühildada olemasolevad traditsioonid ja tehnoloogia,” ütles projektijuht Egle Küngas.
Ainuüksi esimese kahe kuuga kuivatasid kohalikud elanikud 474 kg vilju! Selle projekti viljad on tõepoolest magusad. Järgmise sammuna jõuavad 72 toidukuivatit sel kevadel Keeniasse ja Ugandasse.
Projekti rahastab Kliimaministeerium rahvusvahelise kliimakoostöö vahenditest ning see on osa Mondo keskkonnaprogrammi tegevustest. Keskkonnaprogrammi saab toetada annetusega Mondole tehes heateokingituse – kingi sõbrale näiteks viljapuu, vett või päikesepaneel.